Brittiska banker börjar utforska livet efter Brexit

trading med gbp

Den amerikanska investmentbanken Goldman Sachs lanserade nyligen en varning gällande det brittiska pundet. Om inte brittiska lagstiftare och banker börjar undersöka och planera för värsta tänkbara scenario så kan det snart vara försent att förbereda sig.

Om Storbritannien faller ur EU utan ett avtal så kan det komma att påverka arbetsmarknaden och ekonomin på ett väldigt negativt sätt. Därför har brittiska banker och lagstiftare börjat undersöka lösningar för det värsta scenariot.

Brexit utan avtal – No Deal Brexit

Den 29e januari ska The House of Parliament rösta på vad som troligtvis kommer vara det sista förslaget till en lösning. Om cirka två månader har Storbritanniens tid löpt ut. De 2 år som hela Brexit har haft som planerad tidsperiod för att lämna unionen har snart gått.trading med gbp

Den sektorn som inbringar den största andelen skattepengar för England är den finansiella sektorn, det ger cirka 90 miljarder dollar per år eller 70 miljarder GBP per år i skattepengar. Den största enskilda kunden för Englands finanssektor är – EU. Så det är en svår situation som bankerna och lagstiftare börjar överväga.

England har inte ännu kommit fram till ett avtal som de vill presentera för EU, kalla det för ett skilsmässoavtal. Storbritannien har mycket investerat i EU och precis som i alla skilsmässor ska saker delas upp. Problemet ligger i att EU och Storbritannien inte har kommit överens om några avtal. Inga handelsavtal eller samarbeten, och det har skapat stor oro då England är världens femte största ekonomi.

England vill ha sin del, men en No Deal Brexit innebär att landet lämnar unionen rakt av den 29e mars. Det faktum att England lämnar EU har gjort att flertalet enorma finansföretag nu börjat leta efter kontor i andra länder. Kanske tror de att London kommer förlora sin position som finansens center och vill vara förberedda.

Den 29e mars är det tänkt att England ska lämna EU, men London vill försöka bibehålla sin position som världens främsta finansiella center. Därför är det så viktigt att Premiärminister May får igenom sitt förslag i sin egna riksdag. Tisdag den 29e januari är det deadline. Theresa May ska presentera ett nytt förslag då plan A röstades ner, ett förslag som ska skrota No Deal-grejen med Brexit.

Planer för Brexit

Många lagstiftare i England vill hålla landets stadgar enligt EUs regleringar och säger att prioriteringar under förhandlingarna om framtida måste undersökas. De vill inte lämna alla handelsavtal utan att kunna falla tillbaks på något.

Även från Bryssel kommer det uppmaningar om att hålla sig i ledet. EU Kommissionen har sagt att englands finansiella sektor går samma framtid till mötes som resten av EU. Symptomen om en kommande lågkonjunktur blir allt fler, och när det väl drabbar EU så kommer det också drabba England. Därför vore det en lättnad för alla inblandade att England fortsätter i det spår som de har hjälp till att staka ut sedan starten av unionen och det finansiella samarbetet.

En ganska nyformad kommission har ansatts för att dissekera sakfrågan.