Sterling föll till en femveckors-lägsta mot euron på måndagen (26 september), då en kvardröjande oro över de ekonomiska konsekvenserna av Storbritanniens förestående utträde ur EU tyngde valutan.
Pundet handlade också nära till en femveckors-lägsta mot dollarn på $1,2985, vilket är mindre än två cent från pundets lägsta på 30 år när det låg under $1,28 i kölvattnet av juni månads Brexit-omröstning.
Efter att ha legat så lågt i juli tog sterling igen 5 procent mot dollarn i början av september, eftersom data visade att Storbritanniens ekonomi klarat sig bättre än befarat. Men med parlamentet tillbaka från sitt sommaruppehåll har Brexit-oron kommit tillbaka på investerarnas radar och har dämpat aptiten för valutan.
Mot euron föll sterling så mycket som en halv procent till 87,16 pence, den lägsta sedan 16 augusti och nära det tre-årslägsta på 87,245 pence den nuddade den dagen.
‘Pundet väldigt nära sin post-Brexit nivå’
-Det har bara gått tre månader sedan Brexit-omröstningen i juni och det brittiska pundet ligger väldigt nära sin post-Brexit nivå. Den toppade ut den 6 september – dagen efter att det brittiska parlamentet kom tillbaka efter sommaruppehållet. Direkt när de brittiska beslutsfattarna var framför medierna och diskuterade konsekvenserna av Brexit började pundet lida, säger DailyFX valutaanalytiker Christopher Vecchio.
Skilsmässa från EU förväntas tidigt nästa år
Sterling tog en smäll under torsdagen (22 september) när Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson sade att han förväntade den formella skilsmässoprocessen mellan Storbritannien och EU, utlöst av paragraf 50 i Lissabonfördraget, att börja tidigt nästa år, och att två år kanske inte behövs för att förhandla fram ett avtal.
Investerare oroar sig för att ett utträde ur den inre marknaden kommer att dra in Storbritannien i en lågkonjunktur och underblåsa landets underskott, som redan är bland det högsta i den utvecklade världen på omkring 5 procent av bruttonationalprodukten. Ett bredare underskott tenderar att leda till en lägre valuta.